Nederland kent een rijke cultuur aan blaasorkesten.

Harmonieorkest of blaasorkest

Allereerst kennen we het harmonieorkest, ofwel de harmonie. In dit blaasorkest vinden we veel houten blaasinstrumenten. Daarnaast spelen er koperen blaasinstrumenten zoals trompet en trombone. Ook wordt er vaak uitgebreid slagwerk voorgeschreven. Bij populaire muziek en lichte muziek wordt de bezetting uitgebreid met een ritmesectie. Soms wordt de harmonie aangeduid als philharmonie of symfonisch blaasorkest. Kijk op Wikipedia voor meer informatie over het harmonieorkest. Een harmonieorkest kan een originele compositie voor blaasorkest spelen, of een arrangement voor blaasorkest. Dan speelt het orkest bijvoorbeeld een stukje populaire muziek die is omgeschreven voor de bezetting van de harmonie. Ben je op zoek naar muziek voor harmonieorkest, dan kun je prima terecht bij Tritonus Music. Iwan Wiering is een ervaren dirigent en arrangeur voor blaasorkesten en kan ook voor jouw orkest of muziekgezelschap een arrangement voor harmonieorkest op maat schrijven. Het maken van arrangementen voor onvolledige bezetting is geen enkel probleem. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie over arrangementen voor harmonieorkest via: Contact. Of vraag een vrijblijvende offerte aan voor een van de bijna 500 arrangementen die Iwan Wiering heeft geschreven via arrangementen.

Dirigent in het orkest

Een harmonieorkest wordt veelal geleid door een professioneel geschoolde HaFaBra dirigent die zijn studie heeft genoten aan het conservatorium. HaFaBra is de gebruikte afkorting voor harmonie, fanfare, brassband. Wanneer het orkest een onvolledige bezetting heeft, past de dirigent vaak de stukken aan voor zijn orkest. Soms moet een partij van een muziekstuk worden omgezet naar een andere stemming of sleutel, soms moet een partij worden vereenvoudigd. Of een belangrijke stem moet worden omgezet naar een andere partij omdat deze stem in het orkest niet bezet is. Iwan Wiering is een ervaren dirigent voor harmonieorkest, fanfare, drumfanfare en marchingband. Wordt er door je orkest een nieuwe dirigent gezocht, kijk dan eens op mijn Biografie of neem geheel vrijblijvend contact met mij op via Dirigent.

Fanfare in Nederland en België

Nederland en België kennen daarnaast een cultuur van het fanfareorkest, ook wel fanfare genoemd. Deze orkestvorm wordt wel een typisch Nederlandse en Belgische bezetting genoemd, omdat we de fanfare buiten Nederland en Vlaanderen nauwelijks tegenkomen. Het fanfareorkest bevat koperen blaasinstrumenten en een saxofoonsectie. Daarnaast heeft dit orkest net als de harmonie slagwerk. Ook de fanfare wordt veelal gedirigeerd door een professionele dirigent. Hij leidt de wekelijkse repetitie en ook concerten en uitvoeringen. En hij kan partijen aanpassen of muziekwerken arrangeren. Ben je op zoek naar een nieuwe dirigent voor fanfare, neem dan eens contact op met dirigent Iwan Wiering: Contact. Soms schrijft de eigen dirigent een arrangement voor fanfareorkest. Zoek je een arrangement voor fanfare, dan ben je bij Tritonus Music aan het juiste adres: Iwan Wiering schrijft veel arrangementen voor fanfareorkest. Kijk voor een ruime keus aan arrangementen voor fanfare op  arrangementen.

Brassband

Zoals het woord brass al aangeeft vinden we in de brassband koperen blaasinstrumenten cornet, bugel, althoorn, bariton, euphonium, trombone en bastuba. En natuurlijk ook slagwerk. Van de bovengenoemde orkesten heeft de brassband de kleinste bezetting. Soms moet de dirigent de partij omschrijven naar een andere muzieksleutel of stemming. Soms ook schrijft de dirigent een arrangement voor brassband. Ook dirigent en arrangeur Iwan Wiering maakt arrangementen voor brassband. Bekijk gerust de website van Tritonus Music om een idee te krijgen voor arrangementen voor brassband op  arrangementen.

Trompetles

In sommige gevallen geeft de dirigent lessen op koperen blaasinstrumenten. Hij geeft dan bijvoorbeeld les op trompet of is trombonedocent. Wordt door jouw vereniging een trompetdocent of tromboneleraar gezocht, neem dan eens contact op met de ervaren koperdocent Iwan Wiering via koperdocent. Iwan is docent koperen blaasinstrumenten en geeft onder andere trompetles en tromboneles.

Ensembles

Binnen een blaasorkest worden soms kleinere ensembles gevormd. Te denken valt hierbij aan een koperkwintet of een saxofoonkwartet. Arrangeur Iwan Wiering schrijft arrangementen voor koperkwintet zoals bijvoorbeeld de traditionele Maori song Hine E Hine, maar kan ook voor andere bezetting in ieder gewenste samenstelling. Kijk voor ideeën op  arrangementen.

Carnavalsorkesten

Tijdens het carnaval of vastelaovend wordt uit veel muziekverenigingen een ensemble gevormd met namen als dweilorkest of dweilkapel. Dweilen heeft dan de betekenis van, soms in beschonken toestand, over straat zwerven, veelal van café naar café. De blaaskapel begeleidt de feestgangers muzikaal van kroegje naar kroegje. In Limburg heten deze orkesten dan ook zaate hermenie of hermenieke.  De populaire carnavalsliedjes die op de radio te horen zijn worden eerst ingestudeerd op de repetitie. De dweilband speelt dan tijdens vastelaovend arrangementen van carnavalsmuziek. Soms is zo’n boerenkapel verbonden aan een carnavalsvereniging en noemt men het muziekgezelschap prinsekapel of hofkapel. De arrangementen voor blaaskapel zijn populaire nummers van bekende artiesten die op de radio te horen zijn, en natuurlijk carnavalsmuziek. Iwan Wiering schrijft veel arrangementen voor dweilorkest. Zijn arrangementen voor boerenkapel zijn er in verschillende niveaus, van startende dweilkapel tot ervaren plezierkapel. Zoek je arrangementen voor dweilkapel, kijk dan eens op arrangementen. Daar vind je een ruime selectie arrangementen voor zaate hermenie en hermenieke. Tritonus Music probeert steeds actuele muziek te arrangeren, zoals recent Leuke Sfeer Wel van Snollebollekes & Kalvijn.

Blaaskapellen

Andere plezierkapellen zijn het hele jaar muzikaal actief en noemen zich sjpaskapel, plezierkapel, pretband of feestorkest. Wanneer zo’n orkest het hele jaar actief is, zijn er zeer geschikte arrangementen voor plezierkapel geschreven, kijk voor een goed beeld maar eens op  arrangementen. Hier zijn veel door Iwan Wiering geschreven arrangementen voor blaaskapel te beluisteren.

Dweilorkestenfestival

Om het muzikale peil te verbeteren doen dweilorkesten mee aan wedstrijden, blaaskapellenfestival, dweilorkestenfestival of boerenkapellenfestival genaamd. Het muzikale niveau wordt beoordeeld, maar er is ook plek ingeruimd voor uitstraling en entertainmentwaarde. Bij dit soort festivals wordt ook een publieksprijs uitgereikt voor de boerenkapel of pretband die het meest bij het publiek in de smaak valt. De bezetting van dit soort evenementenbands kan behoorlijk variëren, maar meestal wordt de basis gevormd door trompet, trombone, sousafoon en slagwerk. Vaak wordt dit aangevuld met bariton of saxofoon in de dweilkapel. Meestal is een van de orkestleden van de boerenkapel aangesteld als muzikaal leider, maar soms hebben deze dweilorkesten een dirigent. Dirigent Iwan Wiering kan deze taak als dirigent of gastdirigent voor blaaskapel prima op zich nemen, informeer gerust naar de mogelijkheden. Contact opnemen kan via  Contact.

Arrangementen voor blaaskapel

Het probleem van zoveel variatie in de instrumentale bezetting is de beschikbaarheid van repertoire voor deze kapellen. De arrangementen voor dweilorkest worden dan ook op maat schreven door arrangeurs die thuis zijn in dit genre. Arrangeur Iwan Wiering van Tritonus Music uit Voorhout schrijft al 30 jaar arrangementen voor plezierkapellen en doet dat altijd volledig op maat. Daarom passen de op maat geschreven arrangementen voor boerenkapel van zijn hand altijd als een maatpak. Hij houdt rekening met de wensen van iedere kapel en met de sterke en minder sterke muzikanten. Door zijn grote ervaring als muzikant, jurylid, dirigent en arrangeur klopt het arrangement als een bus. Beluister de arrangement voor dweilkapel op arrangementen. De uitdaging voor de blaaskapel is om de muziek goed tot klinken te brengen. Ook daarbij kan Iwan Wiering als gastdirigent voor boerenkapel een rol spelen. Hij kan bij de vereniging langskomen om repetities te leiden en de dweilorkesten van goede feedback te voorzien om zelf muzikaal weer verder te komen. Neem voor meer informatie gerust contact op via Contact.