Passie voor Wijn.

Mijn liefde voor wijn ontstond in de jaren ’90 dankzij mijn leerlingen. Regelmatig werd mij een flesje wijn cadeau gegeven, na een examentraject of aan het eind van het seizoen. Aanvankelijk schoorvoetend werden de flessen geproefd en langzamerhand begon ik wijn te waarderen. Mijn omgeving begon mij – vreemd genoeg – steeds meer te zien als wijnkenner en wijnexpert, hoewel ik niet gehinderd werd door maar de minste kennis. Maar een passie voor wijn was in ieder geval geboren.

Het moet ergens begin 2017 zijn geweest dat ik bij een doos bestelde wijn een online instapcursus cadeau kreeg. De inlogcode belandde op mijn bureau en bleef daar aanvankelijk maandenlang liggen. Uiteindelijk dreigde in het najaar de geldigheid te verlopen en heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de wijncursus gedaan. Tsja, dat bleek een schot in de roos. Ik ging op zoek naar mogelijkheden voor meer wijnopleidingen en haalde achtereenvolgens mijn diploma’s SDEN2 Wijnoorkonde (2018), SDEN3 Wijnbrevet (2019) en WSET3 Advanced International Award in Wines (2020). In augustus 2020 begon ik vervolgens aan de vinologenopleiding bij de Wijnacademie in Maarn, en in oktober 2021 behaalde ik in één keer alle vier de examens. Zie hier een eervolle extra felicitatie op de website van de Wijnacademie: 34 Nieuwe vinologen – Wijnacademie

Ik mag dus nu de titel ‘Registervinoloog van de Wijnacademie’ voeren. En ik kan je zeggen dat mijn honger naar meer kennis nog niet gestild is.

Omdat ik het als docent en dirigent altijd al leuk heb gevonden om mijn kennis en ervaring uit te dragen, wit ik vanaf nu zelf wijncursussen, workshops en masterclasses gaan geven, en wijnavonden en proefgroepen begeleiden. Dat kan ik ook bij jou thuis of op jouw locatie (werk, vereniging, buurthuis, school, kantine, horeca) komen doen. We spreken dan een wijnthema af (bijvoorbeeld een wijnland of een wijnregio) en ik zoek mooie wijnen uit om gezamenlijk te proeven, met daarbij een mooi verhaal. Je verzorgt zelf het glaswerk e.d.

Check mijn samenvatting voor het WSET3 Advanced International Award in Wines examen op:
Samenvatting wset3: kwalificatie wijn niveau 3 – WSET3 – Stuvia NL

Check mijn samenvattingen voor de vinologenopleiding van de Wijnacademie op:
Samenvatting vinoloog van de wijnacademie examen 1 boek 1a+1b: viticultuur vinificatie frankrijk – Vinoloog – Stuvia NL
Vinoloog van de wijnacademie: complete samenvatting boek 2 europa – Vinologenopleiding – Stuvia NL
Vinoloog van de wijnacademie: samenvatting complete boek 3 voor examen 3 – Vinoloog – Stuvia NL
Samenvatting leidraad vinologenopleiding examen 4 proeven – Vinologenopleiding – Stuvia NL

Download gratis een beknopt documentje met beknopte informatie over 70 veel voorkomende druiven:
Samenvatting ruim 70 druivenrassen voor wijn compact in steeds 2 regels uitgelegd – Vinoloog – Stuvia NL
Liever een heel uitgebreid document met veel informatie over ruim 270 druivenrassen? Check dan:
Samenvatting wijn: een uitleg over ruim 270 druivenrassen – Vinoloog – Stuvia NL

Wil je eens in gesprek over wat wij op het gebied van wijn voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.